Pensioenuitkeringen op basis van beleggingen

De huidige lage rentestand bezorgt jaarlijks tienduizenden Nederlanders een uitgekleed pensioen. Indien u een pensioenkapitaal via uw werkgever heeft opgebouwd zult u dat zelf moeten omzetten in (inmiddels lage) periodieke uitkeringen. U kunt  dit jaar de schade fors beperken.

Door de huidige lage rentestand krijgt u voor de rest van uw leven zeer lage uitkeringen. Bij pensioenkapitaal dat u via een werkgever in een beschikbare premieregeling heeft opgebouwd heeft u daar last van op het moment dat uw kapitaal vrijkomt. Voor het omzetten van het kapitaal in uitkeringen heeft u echter tot einde 2016 de tijd.

Het is verstandig dit uitstel, verleend door de Belastingdienst, ook te gebruiken. U heeft daardoor een unieke kans uw pensioen te verhogen. Het gaat dan niet alleen om de kans dat de rente straks is opgelopen - dat blijft de vraag - maar op een nieuwe maatregel, die het vanaf 1 juni 2016 mogelijk maakt om een direct ingaand pensioen op beleggingsbasis te kiezen.

De uitkeringen staan dan niet vast, maar zullen wel direct al hoger uitpakken omdat de verzekeraar bij aanvang mag uitgaan van een hogere projectierente die kan oplopen tot zo’n 3,5%. Op langere termijn gaan de uitkeringen echter wel meebewegen met het beleggingsrendement dat op het slinkende pensioenkapitaal - elk maand iets kleiner als gevolg van de uitkeringen - wordt behaald. Dat kan leiden tot hogere, maar ook tot lagere pensioenuitkeringen.Naar het nieuwsoverzicht

Stel uw vraag

Heeft u een vraag over onze dienstverlening, stel hem dan hier.
*verplicht in te vullen
Aanspreekvorm*
Achternaam*
Organisatie*
E-mailadres*
Telefoon*
Uw vraag/opmerking*
Veiligheidscode* Type 4-cijferige code over.