Werkgevers en bonden: AOW naar 66

De werkgevers en vakbonden zijn dichtbij een akkoord over het verhogen van de pensioenleeftijd naar 66 jaar per 2020. De verhoging geldt voor het pensioen dat een werknemer opbouwt bij een werkgever als voor de AOW. Over een uitzondering voor werknemers met een zwaar beroep wordt met geen woord gerept. Werknemers die op 65-jarige leeftijd willen stoppen met werken, ontvangen een korting van 6,5% op het pensioen.

De werkgevers en de vakbonden zijn dichtbij een akkoord over het verhogen van de leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan. In 2020 gaat de pensioenleeftijd naar 66 jaar en per 2025 gaan werknemers op 67-jarige leeftijd met pensioen. Daarmee wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Als de gemiddelde leeftijd van de Nederlander verder stijgt, gaat de pensioenleeftijd mee omhoog.

Na de val van de regering Balkenende IV zijn de werkgevers en vakbonden opnieuw gaan onderhandelen over de verhoging van de pensioenleeftijd. Ze willen op een zo kort mogelijke termijn tot overeenstemming komen om het plan daarna voor te leggen aan een nieuwe regering. Als werkgevers en werknemers het eens zijn over de hogere pensioenleeftijd, kan een volgende regering daar niet onderuit, zo is het idee. Of een nieuwe regering zonder meer akkoord gaat met het voorstel van de werkgevers en vakbonden, zal de tijd leren.

1 juni 2010Naar het nieuwsoverzicht

Stel uw vraag

Heeft u een vraag over onze dienstverlening, stel hem dan hier.
*verplicht in te vullen
Aanspreekvorm*
Achternaam*
Organisatie*
E-mailadres*
Telefoon*
Uw vraag/opmerking*
Veiligheidscode* Type 4-cijferige code over.